Home / Feiten over Intrum Justitia / Handel in oude vorderingen

Handel in oude vorderingen

verhaalscore_interim justitia_150Intrum Justitia is een bekende speler in de markt van vorderingen opkopen. Portefeuilles met achterstallige betalingen worden verkocht en het incassobedrijf gaat op de bekende wijze de vorderingen incasseren. Het grote verschil is de winstgevendheid. Niet alleen de buitenrechterlijke incassokosten maar ook het verschil tussen aankoopbedrag en uiteindelijke betaling maakt deze handel in oude vorderingen lucratief.

  • Met de koop van een portefeuille oude vorderingen door Intrum Justitia wordt u niet allen geconfronteerd met schuld waarvan u dacht af te zijn, maar uw betalingsmoraal wordt opnieuw getoetst aan de hand van het wel of niet betalen van de vordering die Intrum Justitia opeens op u heeft. U kunt daarmee voor onaangename verrassingen komen te staan. Immers Intrum Justitia bepaalt wat in uw persoonlijk dossier komt te staan in de database van het bedrijf. Die gegevens worden verkocht aan bedrijven.

Lees meer: over de databaseopbouw met uw persoonlijke financiële gegevens bij Intrum Justitia.

Lees meer: over het Privacy Statement van Intrum Justitia met betrekking tot het delen van uw financiele gegevens met andere bedrijven en instellingen.

Lees meer: over de stok die Intrum Justitia al heeft m.b.t. tot het dwingen van betalen van incassokosten wanneer u te maken heeft met een mislukte automatische incasso door ov-chipkaart (Trans Link Systems B.V.)

Handel in vorderingen steeds populairder

Nadja Jungmann is lector schulden, rechten en invordering aan de Hogeschool van Utrecht en organisatieadviseur. De verkoop van vorderingen is een van haar aandachtsgebieden en ze heeft via de media en LinkedIn de discussie over dit onderwerp aangezwengeld.

Hoe zou volgens u het bedrijfsleven en de overheid om moeten gaan met dit nieuwe fenomeen?

Jungmann: “Op zich is er niets mis met het aan- en verkopen van vorderingen, zo lang het maar met de juiste intentie gebeurt, de incasso ook door de tweede eigenaar op behoorlijke wijze plaatsvindt en de prijs een beetje realistisch blijft. Over dat tweede en derde element maak ik me zorgen. Als iemand honderd vorderingen opkoopt om die te gaan incasseren, heeft die een andere mindset dan een ondernemer met honderd klanten, waarvan er een paar niet betalen. Het spel dient dus netjes gespeeld worden, volgens de afgesproken regels.”

Waarom is de handel in vorderingen zo aantrekkelijk?

Jungmann: “De verkoop van een vordering zorgt ervoor dat een ondernemer of particulier direct geld in handen krijgt. Zolang je een vordering op een ander hebt, weet je nooit of, wanneer en hoeveel de ander je gaat betalen. Door je vordering te verkopen kun je de boeken sluiten en hoef je geen incassokosten meer te maken.”

Is er iets bekend over hoe lucratief deze manier van ondernemen eigenlijk is?

Jungmann: “Het is onbekend hoe lucratief het precies is. Als particulieren vorderingen verkopen, dan doen ze dat vaak tegen verkooppercentages van 10 tot 20 procent. Bedrijven verkopen doorgaans een complete portefeuille. Het percentage hangt dan sterk af van de verwachte invorderingsgraad. Gezien de groei in deze tak van sport zit er in ieder geval genoeg geld tussen het aankoopbedrag en het uiteindelijk geïnde bedrag. Het kan dus wel degelijk winstgevend zijn.”

Waar moet een consument op letten als je schuld in handen van een andere partij komt?

Jungmann: “Het belangrijkste is om na te gaan of de gerekende kosten wel juist zijn. Zijn er geen incassokosten uit een eerdere fase bij de hoofdsom opgeteld? En kan de crediteur de vordering nog wel innen? Bij twijfel is het altijd de moeite waard om contact te zoeken met het juridisch loket of sociaal raadslieden. Dat kan mensen soms honderden euro’s schelen!”

bron: handel in vorderingen steeds populairder

Pin It on Pinterest

Shares
Share This