Home / Lobby in de EU / Lobby in de EU door Intrum Justitia

Lobby in de EU door Intrum Justitia

Intrum Justitia wil toegang tot alle nationale registers met persoonsgegevens

lobby in de EU_interim justitia_150Kredietwaardigheid rapporten maken van consumenten is nieuwe core business van Intrum Justitia.
Daartoe is een datacenter opgericht in Nederland die alle vestigingen van deze incasso-reus moet voorzien van persoonlijke financiële gegevens van consumenten die vervolgens worden doorverkocht aan bedrijven die op het punt staan een zakelijke overeenkomst aan te gaan met de consument.

De middelen die nu al ingezet worden
Intrum Justitia gebruikt allerlei manieren om aan informatie te komen, de hulp van de ‘officiële’ medewerking van klanten is daarbij een welkome mogelijkheid.
Naast de inlichtingen van de ‘officiële’ medewerkers, maakt Intrum Justitia ook veel gebruik van allerlei andere mogelijkheden om informatie te verzamelen. Via e-mail en telefonische inlichtingen en bezoek aan huis. Zo is de controle op personen compleet.

Intrum Justitia wil toegang tot alle nationale registers met persoonsgegevens
Intrum Justitia heeft als commercieel bedrijf last van nationale gegevensbescherming wetten in de EU-lidstaten en is daarom een lobby begonnen binnen de EU om ook toegang te krijgen tot de nationale registers van de EU-lidstaten.

Het beursgenoteerde Intrum wil gelijk aan de deurwaarders toegang krijgen tot nationale registers om haar commerciële activiteiten verder te kunnen uitbouwen. Dit commercieel bedrijf is van plan Big Brother te worden op het gebied van persoonlijke financiële gegevens van consumenten.
zie: Al uw gegevens in een database

Onderstaande alinia’s komen uit de lobbybrief:
Reactie op consultatie van de Europese Commissie betreffende het juridische kader voor het fundamentele recht op bescherming van persoonsgegevens.

Klik op onderstaande link voor downloaden van de pdf:
Response to the European Commission’s consultation on the legal framework for the fundamental right to protection of personal data

3.2 Krediet rapporten
Er zijn diverse voorbeelden waar de nationale wetgeving de vrijheid beperkt van commerciële bedrijven om krediet rapporten over potentiële schuldeisers te maken. Zowel binnen een individuele lidstaat en grensoverschrijdend binnen de EU.
Dergelijke beperkingen verminderen de mogelijkheid om kredietwaardigheid te controleren, bijgevolg dat bedrijven kunnen afzien van het aangaan van een nieuwe zakelijke relatie door gebrek aan solide kredietinformatie over een potentiële klant.
Als bedrijven toch een nieuwe zakelijke relatie aangaan, ongeacht het feit dat er geen kredietrapport over de nieuwe klant is lopen zij het risico dat ze later moeten beseffen dat het bedrijf niet de relatie had moeten aangaan vanwege bijvoorbeeld uitstaande betalingen of te late betalingen.
De beperkingen voor het samenstellen en afgeven van kredietrapporten bemoeilijken ernstig het nastreven van een gezond ondernemingsklimaat en kan leiden tot gemiste zakelijke kansen voor bedrijven.

3.3 De toegang tot nationale registers
Een ander nadelige effect van nationale gegevensbescherming wetten in de lidstaten, die zijn opgelegd aan commerciële bedrijven , om de registers te kunnen raadplegen om adressen en andere contactgegevens te controleren in het streven van de opsporing debiteuren in incasso gevallen, is dat de toegang tot nationale registers meestal alleen mogelijk is voor deurwaarders.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This